Carapa guianensis Aubl., ye una especie d'árboles pertenecientes a la familia de les Meliaceae. thumb|Árbol nuevu miniaturadeimagen|Grana de Andiroba. Hábitat Alcuéntrase en Costa Rica, Panamá y la cuenca del Amazones en Suramérica, principalmente en Bolivia y Brasil.

Descripción Algamen un tamañu d'hasta 40 m d'altor na cuenca del Amazones; produz una nuez de cuatro láu paecida a la castaña, de la cual estrayer un aceite, con delles propiedaes melecinales. La so producción tienen fines comerciales.

Usos La madera d'estes plantes ye importante d'altu valor comercial, según l'aceite que s'estrayi de los sos granes. N'efeutu, el nome común d'éstes, andiroba provién del Nheengatu nhandi rob, que significa "aceite amargoso". La Carapa guianensis produz unes granes que'l so aceite ye paecíu al aceite de neem (un plaguicida). Propiedaes

Principios activos: Granes: alcaloides (carapina a andirobina), taníns (12%), aceite esencial, estearina, oleina, margarina.

Indicaciones: ye astrinxente, antidiarreico, vermífugo, tónicu, febrífugo, insectífugo, enfermedaes de la piel y reumatismu. Antisépticu, antiinflamatoriu, emoliente, cicatrizante. Úsase l'aceite de les granes, la corteza y les fueyes.

Otros usos: L'aceite úsase industrialmente en llume y fabricación de xabón. Tamién s'usa como insecticida, en momificación.

Taxonomía Carapa guianensis describióse por Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet y espublizóse en Histoire des Plantes de la Guiane Françoise 2(Suppl.): 32, t. 387. 1775.

Aceite de Andiroba

L'aceite conteníu na andiroba almendra ye de color mariellu claru y desaxeradamente amargosu. Cuando se somete a una temperatura inferior a 25 ° C, se solidifica, dexando consistencia como la de vaselina. Contién sustancies como la oleína, palmitine y la glicerina. Cuenta con antisépticu, antiinflamatoriu, cicatrizante y los insecticides. El xabón producíu a partir d'aceite de andiroba enfermedá de la piel de combate y tamién ye un bon empuste de mosquitos. Per otra parte, l'aceite tien un efeutu tónicu sobre'l pelo y tamién puede ser utilizáu como un aceite de masaxe.Roy, A., et al. “Limonoids: overview of significant bioactive triterpenes distributed in plants kingdom. Biol. Pharm. Bull. 2006; 29(2): 191-201.de Mendonca, F. A., et al. “Activities of some Brazilian plants against larvae of the mosquito Aedes aegypti.” Fitoterapia. 2005 Dec; 76(7-8): 629-36.Silva, O. S., et al. “The use of andiroba Carapa guianensis as larvicide against Aedes albopictus.” J. Am. Mosq. Control Assoc. 2004 Dec; 20(4): 456-7.Miot, H. A., et al. “Comparative study of the topical effectiveness of the Andiroba oil (Carapa guianensis) and DEET 50% as repellent for Aedes sp.” Rev. Inst. Med. Trop. São Paulo. 2004 Sep-Oct; 46(5): 253-6.

Los datos fisicoquímicos d'aceite de Andiroba índiz Los valores del Referencia Unidad Índice de refraición (40 ° C) - 1,47 Índiz de yodu gl2 65-75 Índiz de La saponificación mg KOH \ g 190-210 Densidá (15 ° C) g \ ltr 0.9261 Puntu de fusión ° C 22,0 Materia insaponificable % 3-5 thumb|Aceite de Andiroba

Composição acidos-graxos do oleu de andirobaVanessa Fernandes de Araújo, Andrea Camila Petry, Rosângela Martinez Echeverria, Eric Mariña Fernandes y Floriano Pastore Jr. Plantes da Amazônia pa Produção Cosmética, 2007.http://www.itto.int/files/itto_project_db_input/2202/Technical/2.2%20Plantes%20da%20Amaz%C3%B4nia%20pa%20produ%C3%A7%C3%A3o%20cosm%C3%A9tica.pd

Ácidos grasos Unidá composición Ácidu palmítico % en pesu 25-32 Ácidu palmiotoleico % 0,8 a 1,5 Ácidu esteárico % en pesu de 6-13 Ácidu oleico % en pesu 45-58 Ácidu linoleico % de pesu 6-14 Enchida % 40 Insaturado % 60

Sinónimos Amapa guinaensis (Aubl.) Steud. Carapa latifolia Willd. ex C.DC. Carapa macrocarpa Ducke Carapa nicaraguensis C. DC. Carapa slateri Standl. Granatum guianense (Aubl.) Kuntze Granatum nicaraguense (C. DC.) Kuntze Guarea mucronulata C. DC. Persoonia guareoides Willd. Xylocarpus carapa Spreng.

Nome común Español: andiroba, Andiroba-saruba, cedru machu, caoba bastarda, caoba de Brasil, Najesí, caobilla (Costa Rica). Inglés: crabwood

Ver tamién Terminoloxía descriptiva de les plantes Cronoloxía de la botánica Historia de la botánica Carauterístiques de les meliacees Referencies

Enllaces esternos

Carapa website (n'inglés) FAO factsheet (n'inglés). []]

Categoría:Plantes melecinales Categoría:Árboles Categoría:Carapa Categoría:Árboles de Costa Rica Categoría:Plantes descrites en 1775 Categoría:Plantes descrites por Aublet Categoría:TBSpecies