right|thumb|Fľaša slnečnicového oleja right|thumb|Semeno slnečnice vľavo olúpané, vpravo neolúpané Slnečnicový olej je rastlinný olej vyrábaný zo semien slnečnice (Helianthus annuus). Má svetložltú farbu a jemnú chuť. Technológia výroby slnečnicového oleja bola patentovaná v roku 1716. Slnečnicový olej sa používa prevažne na prípravu šalátov a na varenie, a tiež ako zvláčňujúca zložka v kozmetických prípravkoch. Vzhľadom na vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín, by nemal byť ohrievaný nad teplotu 100 °C.

Zloženie Slnečnicový olej obsahuje prevažne kyselinu linolovú v triacylglycerolovej forme. Britský liekopis obsahuje tento profil:

Kyselina palmitová: 4 - 9% Kyselina stearová: 1 - 7% Kyselina olejová: 14 - 40% Kyselina linolová: 48 - 74%

Fyzikálne vlastnosti Slnečnicový olej je pri izbovej teplote kvapalný. Rafinovaný olej je jasný a je ľahko jantárovej farby s mierne mastným zápachom.

Dymový bod (rafinovaný) 232 °C 450 °F Dymový bod (nerafinovaný) 227 °C 440 °F Hustota (25 °C) 917 kg/m3Biokraftstoffe Basisdaten Deutschland. In: fnr-server.de. Oktober 2008, (PDF). Index lomu (25 °C) ≈1.473

Negatívne účinky na zdravie Vysoká spotreba Omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú vo väčšine rastlinných olejov, vrátane slnečnicového, môže zvýšiť u žien po menopauze riziko rakoviny prsníka. Podobný efekt bol u mužov pozorovaný na rakovine prostaty. Ďalšie analýzy naznačujú inverzný vzťah medzi všetkými polynenasýtenými mastnými kyselinami a rakovinou prsníka.

Referencie

Iné projekty

Externé odkazy National Sunflower Association Jeff Cox: The Sunflower Seed Huller and Oil Press (1979)

Kategória:Rastlinné oleje Kategória:Oleje na varenie Kategória:Kozmetické chemikálie