A sáfrányosszeklice-olaj a sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.) vagy más néven olajözön vagy pórsáfrány nevű növény magjaiból sajtolt növényi olaj. bélyeg|200px|Sáfrányos szeklice bélyeg|200px

Története A sáfrányos szeklicét már ókori Egyiptomban is használták főleg textíliák színezésére. Igazi jelentőségét csak a 19. században ismerték fel, amikor rájöttek, hogy magjából értékes étolaj nyerhető, ami egyenértékű a napraforgóolajéval. Mára már a sáfrányos szeklicét több mint 60 országban termesztik, éves terméshozama mintegy 600 000 tonna. A legnagyobb mennyíségben India, az Egyesült Államok, és Mexikó termeszti a növényt, de Magyarországon is előfordul a termesztése.

Tulajdonságai A sáfrányosszeklice-olaj a napraforgóolajhoz hasonlít mind ízben, színben és állagban. Kedvező tulajdonságai és olcsósága miatt kiváló helyettesítője a napraforgóolajnak. Gazdag omega-6-zsírsavforrás, így kedvezően hat a vér koleszterinszintjére.

Két fajtája van: egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amely főleg olajsavat tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, amely főleg linolsavat tartalmaz

Felhasználása Leginkább sütésre és főzésre, de margaringyártásra is használják. A kozmetikai ipar olcsó szappanok alapanyagaként alkalmazza. Étrend-kiegészítőként is fogyasztják, a festészetben a lenmagolaj helyettesítésére használják, mivel nem sárgul meg.

Források Wisegeek.com Findarticles.com Fordítás

Kategória:Zsíros olajok

en:Safflower oil